Vi jobbar med utbildningen på YH Akademin

Cecilia Söderberg

Utbildningsledare

Jag är uppvuxen i skåne men bor sedan många år i Orsa i Dalarna och har bland annat jobbat  på en kirurgavdelning i många år innan jag bytte bransch.

 

Det fanns en ledig tjänst på steriltekniska enheten på sjukhuset där jag jobbade och jag bestämde mig för att göra ett besök för att se vad dom gjorde där.

Jag tyckte det var ett väldigt intressant och viktigt arbete så jag sökte tjänsten och fick den.

 

Under min första tid på steriltekniska enheten uppstod väldigt många frågor som jag inte fick något bra svar på och insåg att om jag ska arbeta med så viktiga saker måste jag ha utbildning så jag vet vad jag gör och varför.

 

Jag sökte utbildningen och kom in, blev färdigutbildad steriltekniker 2013 och har sedan dess arbetat bland annat på Sterilteknik i Mora och Falun, jag arbetade även under en period i Stockholm via bemanningsföretag.

 

Under tiden jag utbildade mig kände jag mer och mer hur viktig den här utbildningen är och ett brinnande intresse väcktes för den här branschen. Jag bidrog genom att delta i ledningsgruppen och jag fick också förmånen att vara examinator under flera år vilket var oerhört roligt.

 

Sedan några år tillbaka ingår jag i styrelsen för steriltekniska föreningen som är vår egen branschförening där vi bland annat anordnar sterildagarna på Lidingö varje år där vi bjuder in föreläsare och olika företag får chans att visa upp sina produkter i vår stora utställningsarena.

 

2018 fick jag chansen att axla det ansvar det innebär att driva den här utbildningen och med skräckblandad förtjusning tog jag mig an uppgiften.

Det är oerhört spännande och utmaningarna är många men jag stortrivs och känner att jag är på rätt plats.

Utbildningsledare

Jag är född och uppvuxen i Tranås, Småland men bor sedan i början på 80-talet i Solna utanför Stockholm.

Jag arbetade i många år som laboratoriebiträde på bakteriologiska laboratoriet på Danderyds sjukhus där man gjuter agar plattor som bakterier odlas på.

 

2012 bodde hela min familj i Tranås så för att kunna flytta ner behövde jag en utbildning där man var eftertraktad på arbetsmarknaden och sökte då till sterilteknikerutbildningen. Innan jag blev färdigutbildad 2013 hade barnen flyttat tillbaka till Stockholm så då sökte jag som första Steriltekniker till Sophiahemmets sterilenhet.

 

Under utbildningen förstod jag hur viktigt detta yrke är och ville vara med och sprida kunskapen, vilket jag fick under mina 5 år på Sophiahemmet samt genom att ingå i styrelsen för Steriltekniska föreningen.

 

2019 blev jag tillfrågad om jag ville vara med och driva utbildningen, vilket jag självklart tackade ja till.

Det har inneburit mycket nya kunskaper med många utmaningar men är oerhört givande och roligt.

Christina Bunne
Sandra Olausson Karlsson

Utbildare

Jag är född och uppvuxen på västkusten i Uddevalla, och hemkär som jag är, så bor jag här fortfarande. Jag läste samhällsvetenskapligt program på gymnasiet, och visste inte riktigt vad jag ville bli när jag blev stor. Efter skolan arbetade jag som kanslist på Frivårdsmyndigheten och lärde mig massor om kriminalvård och vårt svenska rättssystem. Sedan arbetade jag en period på Uddevalla Forum; ett företag som ansvarade för turistnäringen och att arrangera olika evenemang i vår stad. Så kom jag på att det här med att vårda och hjälpa människor är något som jag alltid känt starkt för, så jag utbildade mig till undersköterska. Efter examen jobbade jag i flera år med personlig assistans och ledsagning åt människor med olika fysiska och psykiska funktionshinder. Det var ett roligt och givande arbete att möta alla dessa personer och hjälpa dem att leva ett så gott liv som möjligt efter sina egna förmågor.

 

År 2016 fick jag en möjlighet att arbeta inom Folktandvården och där hade jag mestadels administrativa uppgifter; t ex var jag med och digitaliserade alla patienters journaler. På Folktandvården hade de en sterilenhet och detta var då en helt ny värld för mig, men jag tyckte att det var så fantastiskt roligt och spännande med alla instrument, diskdesinfektorer och autoklaver. Så såg jag att de sökte personal till sterilcentralen på Norra Älvsborgs länssjukhus, jag sökte och fick jobbet. Ganska snart efter att jag börjat där, fick vi anställda möjlighet att läsa till steriltekniker och jag hoppade genast på det tåget eftersom jag tycker att det här med sterilteknik är ett så spännande område och jag ville få så mycket kunskaper som möjligt.

 

Nu har jag fått förmånen att vara utbildare för blivande Instrument- och steriltekniker här på YH Akademin. Jag drivs av nyfikenhet och tycker alltid att det är spännande med nya kunskaper, och nu får jag möjlighet att dela med mig av mina kunskaper till våra studerande samtidigt som jag fortsätter att vara nyfiken och lära mig nytt varje dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                    Emma Josefsson

 

Utbildare

Född och uppvuxen i Uddevalla, som efter många år på vift äntligen landat i min hemstad igen.

 

Efter att ha studerat 3D-animering och IT-säkerhet på gymnasiet så sadlade jag om året efter studenten till vården. Jag har arbetat som undersköterska på sjukhus, på boende och inom privat hemtjänst & boendestöd. Min erfarenhet av basala hygienrutiner gjorde att jag ett par år senare inför en flytt norrut fick arbete som renrumsoperatör inom tillverkning utav medicintekniska hjälpmedel. Här kom jag i kontakt med rengöring, desinfektion och sterilisation för första gången och på den vägen är det.

 

När jag ett par år senare återvände till mina hemtrakter så fick jag arbete vid sektionen för sterilcentralen vid Norra Älvsborgs Länssjukhus, och till dags datum har jag drygt 5 års erfarenhet av arbete på en sterilcentral. Yrket har alltid passat mig som handen i handsken och jag brinner verkligen för mitt arbete. Det är en perfekt kombination av industri och vård, där man gör så stor skillnad varje dag för att människor ska ha chans till ett drägligt liv.

 

Jag hade jobbat på sektionen för sterilcentralen vid Norra Älvsborgs Länssjukhus i lite över 2 år när jag hoppade på utbildningen till Steriltekniker. Jag är en kunskapsdriven person så jag ville inte bara veta hur man ska utföra arbetsuppgifterna utan också VARFÖR. Jag blev färdig Steriltekniker december 2020.

 

Nu är det dags för mig att utveckla min yrkesroll inom Sterilteknik genom att bli utbildare för framtidens Steriltekniker. Jag är oerhört spänd på att möta dessa nyfikna människor och ge dom en riktigt stabil grund att stå på när det är dags att ge sig ut i arbetslivet!