Vi jobbar med utbildningen på YrkesAkademin YH AB.

Cecilia Söderberg

Utbildningsledare

Jag är uppvuxen i skåne men bor sedan många år i Orsa i Dalarna och har bland annat jobbat som undersköterska på en kirurgavdelning i många år innan jag bytte bransch.

 

Det fanns en ledig tjänst på steriltekniska enheten på sjukhuset där jag jobbade och jag bestämde mig för att göra ett besök för att se vad dom gjorde där.

Jag tyckte det var ett väldigt intressant och viktigt arbete så jag sökte tjänsten och fick den.

 

Under min första tid på steriltekniska enheten uppstod väldigt många frågor som jag inte fick något bra svar på och insåg att om jag ska arbeta med så viktiga saker måste jag ha utbildning så jag vet vad jag gör och varför.

 

Jag sökte utbildningen och kom in, blev färdigutbildad steriltekniker 2013 och har sedan dess arbetat bland annat på Sterilteknik i Mora och Falun, jag arbetade även under en period i Stockholm via bemanningsföretag.

 

Under tiden jag utbildade mig kände jag mer och mer hur viktig den här utbildningen är och ett brinnande intresse väcktes för den här branschen. Jag bidrog genom att delta i ledningsgruppen och jag fick också förmånen att vara examinator under flera år vilket var oerhört roligt.

 

Sedan några år tillbaka ingår jag i styrelsen för steriltekniska föreningen som är vår egen branschförening där vi bland annat anordnar sterildagarna på Lidingö varje år där vi bjuder in föreläsare och olika företag får chans att visa upp sina produkter i vår stora utställningsarena.

 

2018 fick jag chansen att axla det ansvar det innebär att driva den här utbildningen och med skräckblandad förtjusning tog jag mig an uppgiften.

Det är oerhört spännande och utmaningarna är många men jag stortrivs och känner att jag är på rätt plats.

Utbildningsledare

Jag är född och uppvuxen i Tranås, Småland men bor sedan i början på 80-talet i Solna utanför Stockholm.

Jag arbetade i många år som laboratoriebiträde på bakteriologiska laboratoriet på Danderyds sjukhus där man gjuter agar plattor som bakterier odlas på.

 

2012 bodde hela min familj i Tranås så för att kunna flytta ner behövde jag en utbildning där man var eftertraktad på arbetsmarknaden och sökte då till sterilteknikerutbildningen. Innan jag blev färdigutbildad 2013 hade barnen flyttat tillbaka till Stockholm så då sökte jag som första Steriltekniker till Sophiahemmets sterilenhet.

 

Under utbildningen förstod jag hur viktigt detta yrke är och ville vara med och sprida kunskapen, vilket jag fick under mina 5 år på Sophiahemmet samt genom att ingå i styrelsen för Steriltekniska föreningen.

 

2019 blev jag tillfrågad om jag ville vara med och driva utbildningen, vilket jag självklart tackade ja till.

Det har inneburit mycket nya kunskaper med många utmaningar men är oerhört givande och roligt.

Christina Bunne

Administratör

Jag är uppvuxen i Orsa och stortrivs här på landet. Jag är i grunden rörmokare och arbetade inom byggbranschen efter gymnasiet.

 

Efter ett par år i byggbranschen blev jag nyfiken på att arbeta inom medicinteknik.

 

Jag beslutade mig för att läsa till steriltekniker och under utbildningens gång fick jag upp ögonen för hur viktigt det faktiskt är med hygien, patientsäkerhet och kompetens inom vården.

 

Mitt uppdrag i vårt team är att sköta det administrativa och ansvara för vissa områden i utbildningen.

Lukas Söderberg